Make your own free website on Tripod.com

Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

Svemirska stanica MIR

 

Svemirska stanica "MIR" je lebdela iznad naših glava na visini od 390 km, a sa nagibom putanje od 51,6 strepeni. Oko Zemlje obišla oko 77300 puta. Za trinaest godina koliko je u orbiti kosmonauti i astronauti raznih nacija su živeli i radili u toj svemirskoj stanici obavljajući istorijske eksperimente.

 

Sama stanica je, po tehničkom pitanju, vrhunac ruske svemirske tehnologije za duži boravak ljudi u svemiru. To znači da su u stanici non-stop 2-3 astronauta ili kosmonauta ( nekada i šest, samo za kratko vreme na početku meseca). Trenutno "MIR" je kompleksna građevina od više različitih modula koji su do njega stigli lansiranjima sa zemlje u raznim vremenskim intervalima i od strane Rusije ili SAD. Moduli su se prilkjučili stanici ili kruže oko nje kao verni pratioci.

 

Živeći u svemiru, naučnici obavljaju razne eksperimente i naučne i tehničke, i oni su sposobni da registruju da li ima još života u kosmosu i da li ima uslova za život ljudi. "MIR" obezbeđuje i ima potrebnu opremu i nstalacije za najšira proučavanja u svemiru za mikrogravitaciju, uslove za život, i eksperimente za svemirsku tehnologiju.

 

"MIR" je Internacionalna Svemirska Stanica (ISS), zato što je NASA lansirala ka "MIR"-u sledeće svoje objekte iz misija:STS-60, STS-63, STS-71, STS-74, STS-76, STS-79, STS-81, STS-84, STS-86, STS-89, i STS-91. Svi ti objekti su se pripojili na "MIR" ili kruže oko njega kao sastavni deo opreme. Sedam godina "MIR" je duže u svemiru nego što se očekivalo da će biti.

stanica_mir.jpg (4562 bytes)

orbitalna stanica "MIR"

sergey_avdeyev.jpg (4925 bytes)

Sregej Avdejev: komandir stanice MIR - 29

 

VRH