Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

Vesti

Preuzimanje vesti iz Astronomskog magazina.
Uredio: Siniša Lavrnja


2. april 2006. godine

 

PREDSEDNIK BUŠ OBUSTAVIO PROGRAM ŠATL
Američki predsednik Buš je objavio da je potpisao redak predsednički dokumenat kojim je obustavio svako buduće trošenje federalnog novca na američki program šatl.

"Ne možemo da nađemo ni jedno opravdanje za nastavak deficitarnog finansiranja programa koji nema drugu svrhu osim dokaza da sa dovoljno novca Amerika može bilo šta da uradi. Ceo svet to već zna, pa zašto bi onda i dalje trošili novac na to" rekao je predsednik Buš tokom retke konferencije za štampu u Beloj Kući tokom koje je predsednik delio uskršnja jaja".
Članovi kongresa koji podržavaju finasiranje šatla u svojim reakcijama tvrde da će ovo rezultirati gubitkom na hiljade radnih mesta, kao i time što će američku decu zbuniti  jer ona neće znati šta zapravo Amerika može da radi u svemiru. Predesdnik Buš je takođe izjavio da tokom svog predsedničkog mandata više ne želi da postavi ni jednog administratora Nase koji će osnovu laži, dezinformacija i poluistina ubeđivati američki kongres da treba nastaviti
sa programom šatla.


MARS RECONNAISSANCE ORBITER
Nasin Marsov izviđački orbiter (Mars recoinnaissance orbiter, MRO) koji se nalazi u orbiti oko Marsa je započeo seriju manevara kroz atmosferu planete u cilju još većeg usporavanja. Ovaj manevar se zove aerokočenje pošto sa svakim prolazom kroz atmosveru usled trenja o čestice atmosvere brod gubi deo svoje brzine. Takvi manevri će se ponoviti 550 puta u toku šest narednih meseci, tj. sve dok se brod ne nađe u konačnoj orbiti oko Marsa. Sada jedan obilazak MRO oko Marsa traje 35 časova što će se, nakon ovih manevara, smanjiti na svega dva časa.


NOVA KLASA SATURNOVIH MESECA
Celokupna nova klasa mini-meseca je otkrivena unutar Saturnovih prstena. Ovi mali meseci su prečnika oko 100 metara i u prstenovima bi ih moglo biti sveukupno oko 10 miliona.
Naučnici su se godinama pitali da li su Saturnovi prstenovi posledica drobljenja većeg objekta koji je smrvljen usled dejstva Saturnove gravitacije. Ovi mali meseci bi mogli pružiti odgovor na to pitanje jer bi naučnicima mogli da otkriju strukturu takvog pretpostavljenog objekta.


JUPITER
Na svome putu ka Saturnu letelica "Cassini" je načinila mnogo fotografija Jupitera,
uključujući i ovu neobičnu montažu planetinog južnog pola. Fotografija je načinjena spajanjem 36 zasebnih snimaka u kompjuteru. Planeta izgleda neobično jer je fotografija stereografska projekcija pola, koji se na fotografiji vidi u centru dok je ekvator na ivici.


MIKROBI NA MARSU
Proučavanje meteorita koji potiče sa Marsa dovelo je do otkrića serije mikroskopskih tunela koji su po veličini, obliku i rasporedu slični tragovima u stenju na Zemlji, a koje prave bakterije. Naučnici nisu u stanju da izvuku DNA iz ovog kamena sa Marsa. Do sada je
pronađeno i identifikovano tridesetak meteorita sa Marsa koji imaju jedinstven hemijski sastav baziran na gasovima u njima. Jedan od ovih je i Nakhla pronađen u Egiptu, čija je starost procenjena na 1,3 milijardi godina.

 

 

VRH