Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

Svemirska stanica MIR

 

Svemirska stanica "MIR" je lebdela iznad naših glava na visini od 390 km, a sa nagibom putanje od 51,6 strepeni. Oko Zemlje obišla oko 77300 puta. Za trinaest godina koliko je u orbiti kosmonauti i astronauti raznih nacija su živeli i radili u toj svemirskoj stanici obavljajući istorijske eksperimente.

 

Sama stanica je, po tehničkom pitanju, vrhunac ruske svemirske tehnologije za duži boravak ljudi u svemiru. To znači da su u stanici non-stop 2-3 astronauta ili kosmonauta ( nekada i šest, samo za kratko vreme na početku meseca). Trenutno "MIR" je kompleksna građevina od više različitih modula koji su do njega stigli lansiranjima sa zemlje u raznim vremenskim intervalima i od strane Rusije ili SAD. Moduli su se prilkjučili stanici ili kruže oko nje kao verni pratioci.

 

Živeći u svemiru, naučnici obavljaju razne eksperimente i naučne i tehničke, i oni su sposobni da registruju da li ima još života u kosmosu i da li ima uslova za život ljudi. "MIR" obezbeđuje i ima potrebnu opremu i nstalacije za najšira proučavanja u svemiru za mikrogravitaciju, uslove za život, i eksperimente za svemirsku tehnologiju.

 

"MIR" je Internacionalna Svemirska Stanica (ISS), zato što je NASA lansirala ka "MIR"-u sledeće svoje objekte iz misija:STS-60, STS-63, STS-71, STS-74, STS-76, STS-79, STS-81, STS-84, STS-86, STS-89, i STS-91. Svi ti objekti su se pripojili na "MIR" ili kruže oko njega kao sastavni deo opreme. Sedam godina "MIR" je duže u svemiru nego što se očekivalo da će biti.

stanica_mir.jpg (4562 bytes)

orbitalna stanica "MIR"

sergey_avdeyev.jpg (4925 bytes)

Sregej Avdejev: komandir stanice MIR - 29

 

VRH