Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt


 

  Čudo velikog praska

Otkako je nastala iz Velikog Praska, pre oko 20 milijardi godina, vasiona se neprekidno i istovremeno razvija, hladi, ali i širi. Da bismo razumeli ovaj fenomen, naučnici Hari Šipmen, Karl Segan... širenje vasione uporedili su sa grožđanim kolačem. Grožđice predstavljaju galaksije, a sam kolač vasionu. Dok kolač raste u tepsiji, grožđice se sve više razmiču. Tako se širi i vasiona, u kojoj se galaksije sve više udaljavaju jedna od druge. Ali zašto se ona širi?

Belgijski sveštenik Abe Žorž Lemetr izneo je dvadesetih godina ideju koja je prihvatila većina astronoma - da su u početku sve galaksije bile koncentrisane u jednu ogromnu grudvu. Velika eksplozija razbacala je po vasioni delove od kojih su nastale galaksije, zvezde, planete. Otada vasiona se mirno razvijala, bez promena njenog ukupnog izgleda. Galaksije su se udaljavale jedna od druge, prateći širenje vasione, rađale su se i umirale zvezde. U nekim galaksijama rađanje generacija zvezda se nastavlja i danas. Većina velikih zvezda nije uspela da preživi taj beskrajno dug period od rađanja vasione. Ali su zato male zvezde, koje imaju mali sjaj i zato manje troše svoje energije, uspele da prežive od početka do danas. Mi u našoj galaksiji vidimo samo nekoliko zvezda koje su opstale iz ovih ranih epoha.

U astronomiji postoje dve teorije na osnovu kojih se teoretski predskazuje budućnost vasione. Prva teorija je da je vasiona zatvorena, što znači da je njena gravitacija toliko snažna da može da zaustavi širenje i preobrati ga u sažimanje. Po drugoj teoriji vasiona je otvorena i večno se širi. Ako je vasiona otvorena, onda ne nudi nikakvu nadu za podmlađivanje, jer će, dugoročno gledano, svaku njenu galaksiju jednom sačinjavati samo beživotni zvezdani ugarci. Ali, ako je vasiona zatvorena, onda ima nade za podmlađivanje. Širenje vasione će se u tom slučaju usporavati i konačno zaustaviti da bi se preokrenulo u  sažimanje, sve dotle dok ponovo ne nastane jedna velika grudva. Šta će se onda dogoditi? Možda opet Veliki Prasak i ponovno rađanje vasione...