Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

 

 Bariogeneza

Treba naglasiti da se višak materije nad antimaterijom objašnjava različitim teorijama i modelima od kojih još ni jedan nije prihvaćen tj. još uvek ne znamo pravi odgovor kako je do tog viška došlo. Taj problem, tzv. problem bariogeneze, predstavlja jedan od najaktuelnijih problema u današnjoj nauci.

Mogli bismo pretpostaviti da ta asimetrija oduvek postoji, ali takva pretpostavka je estetski ružna, a postoje i jaki razlozi za verovanje da bi takva eventualna prvobitna asimetrija bila poništena u periodu kosmičke inflacije. Dakle, tu asimetriju treba u nekom trenutku "proizvesti". Problem je u tome da svi uobičajeni prirodni procesi čuvaju relativni odnos materije i antimaterije.

Srećom, prema teorijama velikog ujedinjenja sila, u ranom svemiru je vladala jedinstvena sila koja nije poštovala tu simetriju između materije i antimaterije i koja je mogla proizvesti višak materije. Konkretno, prema tim teorijama u ranom svemiru su postojali specijalni teški bozoni (ne mezoni!), koji su bili prenosnici te jedinstvene sile i koji su se asimetrično raspadali na lakše čestice i, ako su se poklopili jo neki uslovi, mogli su svojim raspadima proizvesti tražestice višak.