Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

 

 SpaceShipOne

Preuzeto sa mailing liste ad loznica 

Letelica SpaceShipOne u ponedeljak 4. oktobra uspešno je okončala svoj najspektakularniji let dosad, dostigavši visinu od 71,5 milja, odnosno 115,1 kilometara, i na taj način osvojila nagradu Ansari X Prize i deset miliona dolara koje dodeljuje fondacija X Prize.

White King

SpaceShipOne je prva privatna letelica koja se otisnula u svemir i premašila visinu od oko 100 kilometara (62 milje), koja se uobičajeno smatra za početak svemira. Prve ideje o privatnom, bezbednom i finansijski dostupnom letu u svemir nastale su 1995. godine, a u stvarnost ih je pretočio Bert Rutan, osnivač i predsednik kompanije Scaled Composites, koja je izgradila letelicu SpaceShipOne i mlaznjak White King koji služi kao nosač za vreme leta u svemir. Bert Rutan je, inače, svetsku slavu stekao dizajniranjem letelice Voyager, koja je 1986. godine obletela Zemlju bez spuštanja i dopunjavanja goriva. Veliku, ne samo finansijsku podršku, Rutanu je pružio suosnivac Microsofta Pol Alen, koji je sa dvadeset miliona dolara pomogao projekat SpaceShipOne.

Letelica SpaceShipOne je napravljena od kompozitnih materijala i lakih grafita, a njene hibridne motore pokreće mešavina tečnog i čvrstog goriva. Do visine od oko 50.000 stopa (17 kilometara) nosi je mlaznjak White King, a nakon kratkotrajnog jedrenja, letelica nastavlja ka granici svemira brzinom tri puta većom od brzine zvuka (tri maha).

SpaceShipOne se prvi put približio ivici svemira u junu ove godine. Teškoće koje su se tom prilikom pojavile, onemogućile su šezdesetdvogodišnjeg, iskusnog pilota Majka Melvila da već tada pređe granicu od 62 milje, ali su poslužile kao dobro iskustvo za naredne letove. Probleme su izazvali pokretni delovi na krilima letelice koji su se zaglavili, tako da se SpaceShipOne nagnuo za 90 stepeni i za samo nekoliko sekundi skrenuo sa kursa za više od trideset kilometara. Koristeći rezervni sistem za upravljanje, Melvil je uspeo da održi letelicu na kursu i dostigne visinu od 100,12 kilometara.

Nakon izmena na motoru letelice i nekih aerodinamičkih poboljšanja, SpaceShipOne je u sredu 29. septembra ponovo poleteo u svemir. Za vreme uspinjanja, pilot je ponovo morao da se nosi sa tehnickim poteškoćama, budući da se letelica više puta nagnula. Majk Melvil je povratio kontrolu nad letelicom tako što ju je odvojio od mlaznjaka-nosača jedanaest sekundi ranije i, konačno, premašio granicu svemira popevši se do visine od 102,97 kilometara (64 milje). Budući da pravila za osvajanje nagrade fondacije X Prize predvidaju da se let do visine od 62,5 milja mora ponoviti u roku od dve nedelje, SpaceShipOne je u ponedeljak 4. oktobra ponovo poleteo sa aerodroma u pustinji Mohave, oko 130 kilometara severno od Los Andelesa. Letelicom je ovog puta upravljao pilot Brajan Bini, koji je uspeo da se popne do visine od 115,89 kilometara (71,5 milja). Let je protekao bez ranijih tehničkih problema, a ushićeni Bini je nakon sletanja izjavio da "ne postoje reči koje bi mogle opisati veličanstveni pogled na Zemlju iz svemira".

Osim Berta Rutana i Pola Alena, novopečenog rekordera je na uzletištu dočekao i Ričard Branson, predsednik kompanije Virgin Atlantic Airways. Branson je prošle nedelje najavio ulaganje 25 miliona dolara u osnivanje kompanije Virgin Galactic, koja bi se bavila komercijalnim suborbitalnim letovima u svemir. U te svrhe, kompanija će licencirati tehnologiju korišćenu za izradu letelice SpaceShipOne, a Branson očekuje da će u prvih pet godina u svemir poleteti 3000 novih "astronauta".

Bert Rutan je okupljenim novinarima potvrdio vesti o saradnji sa kompanijom Virgin Galactic i izjavio: "Pred nama je sada mnogo veći cilj. Razvićemo letelicu za svemirski turizam koja će biti najmanje sto puta bezbednija od bilo čega što je sa ljudskom posadom poletelo u svemir".

Mijat Mijatović
Astronomsko društvo "Loznica"