Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

 

 Star Trek - Armada

Igre

Možda ste čuli za “kletvu Star Trek igara”? Reč je o činjenici da Star Trek igre retko ispunjavaju želje fanova i najčešće su ispod očekivanog kvaliteta. To je čudno, pogotovu ako se uzme u obzir da mnoge Trek igre dolaze od velikih firmi kao što su Interplay, Activision, Microprose, etc. Verovatno proizvodjači misle da Star Trek logo i prisustvo glumaca iz serije koji daju glasove ili glume u igri garantuje uspeh samo po sebi, pa nije potrebno raditi na audio/vizuelnom kvalitetu ili na igrivosti. Uz to, Paramount se vrlo aktivno meša u proizvodnju svih igara sa tematikom Zvezdanih Staza, često ograničavajući programere, što dovodi do neigrivosti ili dosadnih delova. Mogu da zamislim dizajnera igre kako pokušava da ubedi predstavnika Paramount-a da dozvoli smanjivanje broja fotonskih torpeda potrebnih da bi se probili stitovi Klingonskog Bird Of Pray-a zarad veće dinamičnosti, dok ovaj samo odrično odmahuje glavom. No, ma koji bili razlozi za loš uspeh prethodnih Star Trek igara na tržistu i njihov nizak kvalitet, evo jednog izuzetka koji je uspeo da izbegne “kletvu”. Star Trek Armada je odlična real time strategija koja će pružiti zabavu svim Trekkijevcima, a i onima koji nisu fanovi serije. Zbog ove igre, a i nekoliko obećavajućih naslova koji treba da izadju (“Klingon Academy” od Interplay-a koji samo što nije stigao u radnje i “Voyager Elite Force” od Activisiona koji je prva igra o Voyager-u i to sa Quake III engine-om) možemo zaključiti da je došao kraj kletvi Star Trek igara.

Radnja u Armadi se nastavlja na priču kojom se završila Star Trek serija Deep Space 9. Dominion je izgubio rat protiv Federacije, Klingonaca i Romulanskog Zvezdanog Carstva. Dok Zvezdana Flota pokušava da obnovi ratom uništene svetove, Klingonce pogadja gradjanski rat u koji su umešani i Romulanci. U ovom teškom vremenu za sve, Borgovi ponovo dolaze sa namerom da asimiliraju ceo Alpha Quadrant (a šta bi drugo hteli?)

U igri kontrolišete prvo Federaciju, potom Klingonce, pa Romulance i konačno Borge. Kada predjete sve četiri kampanje, dobijate pristup i konačnoj kampanji u kojoj istovremeno vodite i Federaciju, i Klingonce, i Romulance u konačnom sukobu protiv Borga. Sve rase imaju svoje sopstvene prednosti i mane, pa će tako Klingonci biti dobri borci a loši mehaničari (brodovi im se sporije oporavljaju od napada), Federacija će biti dobra u istraživanju novih tehnologija ali prosečna u borbi/oporavku, Romulanci će koristiti svoju Cloaking tehnologiju da bi nadoknadili svoje slabe borbene mogućnosti, dok ce Borgovi…. pa, Borgovi su praktično neuništivi, tako da se čovek zapita da li uopšte imaju mane u taktičkom smislu. Ipak, ako predjete sve misije, Federacija će ih pobediti i opet pokazati da su ljudi najača sila u svemiru bez obzira što svi ti silni vanzemaljci imaju naprednije brodove od njih a uz to su i fizički jači :))

Tehnički, igra i više nego ispunjava iščekivanja. Iako se radnja odvija u jednoj ravni, cela igra je 3D. Brojni vizuelni efekti (Fotonska, Kvantna, Tri-Cobalt torpeda, Faser-i, Disruptor-i i Tractor Beam-ovi…. Ima više svetlosti i boje nego u japanskim manga crtaćima), detaljni modeli brodova, raznobojno okruženje (svemir u igri kao da se sastoji samo iz maglina i planeta, da čovek zaboravi da je on uglavnom jedna velika praznina :)) su uklopljeni u odličan engine koji neće dovoditi to seckanja kada se na ekranu nadje gomila brodova ili dodje to velike bitke. Uz to, zvučni efekti su odlični i skinuti su iz serije. Glumci su takodje “original” pa su glasove likovima iz igre pozajmili Patrick Stewart (Captain Picard), Michael Dorn (Worf), J.G. Hertzler (General Martok) i drugi.

Nažalost, igra ima nekoliko bagova. Ako, na primer, uništite neprijateljski brod za izgradnju dok ovaj započinje projekat (dok se gradjevina koju gradi još nije ni pojavila u prostoru) nećete moći da uništite samu gradjevinu ali će ona i dalje “postojati” onemogućavajući vam da predjete nivo. Takodje, igra neće hteti da radi na mnogim 3D karticama. Na zvaničnoj stranici http://www.st-armada.com/ možete naći patch koji ispravlja greške sa nekim karticama ali ne sa svim. Ovo nije problem ako imate neku noviju 3Dfx ili NVidia karticu. Igra podržava i softverski mod, ali on nije ni upola toliko atraktivan a skoro duplo je zahtevniji.