Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

"Ono što lebdi"

 

U vedroj noći na nebu se često javljaju kresnice koje za sobom ostave svetleći trag; ljudi ih nazivaju " zvezde padalice". Reč je o meteorima ( grčki - meteoron - ono što lebdi u vazduhu ), zrncima čvrste materije koja izgori u Zemljinoj atmosferi, na visini od 60 - 120 km. Često se pojavljuju u rojevima ( andromeidi, persejidi, kvadrantidi i drugi ). Svetleći trag nastaje usled velike kinetičke energije koju ima meteor, zagreva i jonizuje vazduh, a potom izgori. Ponekad je meteor i toliko veliki i da stigne do površine Zemlje; tada se naziva meteorit. U Njujorku se čuva meteorit težak 34 tone, pronađen 1897. godine na Grenlandu. U Arizoni, SAD, postoji krater meteorita prečnika preko 1 km.

Poreklo meteorita još nije poznato. Proračuni pokazuju da zvezde padalice potiču iz našeg Sunčevog sistema, iz oblasti između Marsa i Jupitera, gde je, po hipotezi nekih naučnika, pre 16 miliona godina eksplodirala planeta Faeton.

Najveći broj meteorita se sastoji iz kamena, pretežno silikatnog sadržaja ( aeroliti ). Ređi su metalni, uglavnom iz gvozđa i nikla ( sideriti ), kao i oni koji se sastoje iz mešavine metala i kamena ( palasiti ). Aeroliti se dele na hondrite i ahondrite, prvi sadrže kuglaste nakupine olivina i piroksena, a ponekad i stakla.

Već prva istraživanja hondrita u naučnom svetu su izazvala mnoge rasprave, jer su u njima otkrivena i organska jedinjenja. Po jednoj hipotezi, organska jedinjenja su produkt nekog evolutivnog procesa u samim meteoritima, ili na onoj planeti sa koje su dospeli na Zemlju. Prema drugoj, ova organska jedinjenja su rezultat normalnih hemijskih reakcija, sjedinjavanja ugljenika, vodonika, kiseonika i drugih elemenata u složenija jedinjenja.

U čuvenom Marcinovom meteoritu, pronađenom 1969. godine u Australiji, zvanična komisija naučnika je " garantovano sterilinim metodama " otkrila aminokiseline - osnove života. S ozirom da su radio - astronomi dosad registrovali tačno trideset organskih jedinjenja u raznim oblastima vasione, sve više naučnika smatra da se u kosmičkom prostranstvu razvija hemijska evolucija koja može da predhodi biološkoj evoluciji. Ako je to tačno, tragovi složenih organskih jedinjenja mogli bi de se zadrže i na kometama, a preko njih da dospeju i na planete. Nije isključeno da su ovi rasadnici života pre mnogo miliona godina doneli na Zemlju organske materije i tako inicirali biološku evoluciju ciji je vrhunac dostignut nastankom čoveka.

 

Jedan meteor na zapadnom nebu 12. avgusta 1973. godine

Zemlja blizu smaka sveta tajna postanka crveni mars
lutajuće zvezde najmanja planeta sondiranje planeta
kralj planeta varljive granice zvezde repatice
biser sunčevog sistema veliko putovanje ono što lebdi
daleko od sunca pojas asteroida fenomen života
zemljin mesec svet sumraka drugi sistemi

VRH