Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

Varljive granice

 

Kao što je poznato granice atmosfere naše planete nije moguće egzaktno odrediti. Postoje indicije da nešto slično važi i za Sunčev sistem. Neki astronomi veruju da daleko iza Plutona postoji još jedna planeta - Transpluton; drugi ne isključuju mogućnost da je jedna planeta - Vulkan - bliža Suncu nego Merkur.

Sve do pod kraj 18. veka se znalo za samo šest planeta: Merkur, Veneru, Zemlju, Mars, Jupiter i Saturn. Čuvena formula Ticijusa i Bodsa za izračunavanje udaljenosti planeta dosta brzo je pokazala svoju ispravnost, jer je, 1781. godine, Vilijam Hersel otkrio Uran. Godine 1846, na osnovu proračuna Džona Adamsa i Iberna Leverjea, otkriven je i Neptun. Zabluda da Neptun označava krajnju granicu Sunčevog sistema poljuljana je 1915. godine kada su astronomi Lovel i Pikering - proračunavajući nepravilnosti u putanjama Neptuna i Urana - predvideli postojanje Plutona. Doista, 1930. godine je Klajd Tombo otkrio Plutona na mestu koje su preporučili Lovel i Pikering.

Pluton, međutim, nije zadovoljio sve astronome. Prema proračunima, očekivalo se da će on po veličini, masi i gustini biti sličan spoljnim divovskim planetama. Međutim, pokazalo se da je on sličan unutrašnjim ( Merkur, Venera, Zemlja i Mars ) . I pomalo nelogično pojavila se ideja da Pluton nije ona prava planeta, nego da treba tragati za desetom - za Transplutonom.

Godine 1971. astronom Džozef Bredi, smatrajući da nepravilnosti u kretanju Halejeve komete uzrokuje hipotetična planeta, izveo je proračune za Transpluton. Prema Brediju, on bi trebalo da se kreće ne u ravni ekliptike, nego gotovo okomito na nju. Masa bi trebalo da mu je ogromna: oko tri puta veća nego Saturnova. Ali, po rečima drugih astronoma, takva planeta bi poremetila ravansku konfiguraciju ostalih spoljnih planeta, što se nije dogodilo.

Marta 1859. godine francuz Leskarbo je posmatrao kretanje jednog nebeskog tela preko Sunčevog diska. Posle razgovora sa njim, astronom Leverje zaključuje da je Leskarbo otkrio novu planetu. Izračunao je da njena masa iznosi 17-ti deo Merkura, da Sunce obiđe za 19 zemaljskih dana - i nazvao je Vulkan. Za svoj podvig Leskarbo je od Napoleona ??? dobio Krst legije časti. Ali, misteriozna planeta odbila je da se ponovo pojavi pred teleskopima dve godine kasnije, kada se očekivao njen ponovni prolazak.

Godine 1966. i 1970. u blizini Sunca je registrovan neki nepoznat objekat. Nije sigurno da je to planeta, ali doktor Kont i njegovi saradnici, koji su ovaj objekat " uhvatili " na pet foto-ploča, smatraju da je " Vulkan " veliki kao asteroid Cerera, da mu je orbitalni period 11 dana, a da je Suncu 4 puta bliži nego Merkur. Ako je to planeta, ona će jednom postati vrlo značajna za astronome i zato što su ogromno zračenje i temperatura sa Sunca, u toku od 4, 6 milijardi godina na njoj morali da obrazuju niz stabilnih jedinjenja.

 

Zemlja blizu smaka sveta tajna postanka crveni mars
lutajuće zvezde najmanja planeta sondiranje planeta
kralj planeta varljive granice zvezde repatice
biser sunčevog sistema veliko putovanje ono što lebdi
daleko od sunca pojas asteroida fenomen života
zemljin mesec svet sumraka drugi sistemi

VRH