Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

 Rečnik "D"

 1-0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Č 

D
Dan Vremenski period od 86400 sekundi (sekunda se definiše pomoću frekvencije atoma cezijuma).
Siderički dan je interval između dva uzastopna prolaza neke zvezde kroz meridijan (tj. između dve uzastopne kulminacije neke zvezde) i traje 23h 56m 4s,091
 
Solarni dan je vreme između dva uzastopna prolaza Sunca kroz meridijan. Srednji solarni dan traje 24h 3m 56,555s. Solarni dan je duži od sideričkog jer se Sunce prividno kreće ka istoku u odnosu na zvezde.                                             
Deklinacija Koordinata ekvatorskog koordinatnog sistema. To je uglovna visina nebeskog tela iznad (označava se znakom +) ili ispod nebeskog (označava se znakom -) ekvatora [rektascenzija].
Deklinacijski krug Veliki krug koji na nebeskoj sferi seče ravan postavljena kroz svetsku osu (upravna na ravan nebeskog ekvatora) i kroz posmatrano nebesko telo.
Diferencijalna rotacija Ova pojava se pojavljuje kod zvezda i gasovitih planeta kod kojih spoljni slojevi zavisi da li su na polovima ili na ekvatoru rotiraju različitim brzinama.
Difuziona maglina To je gasovit maglina. Naziv difuziona potiče od vremena kada su se svi objekti na nebu koji su magličastog karaktera zvali magline pa ih je nekako trebalo podeliti jer svi nisu bili istog karaktera. U današnjoj terminologiji se zvezdana jata i galaksije više ne zovu magline, a ovaj naziv se upotrebljava za difuzne oblake gasa i prašine.
Doplerov efekat Promena frekvencije zvuka ili elektromagnetskog zračenja koje posmatramo kada se izvor i posmatrač udaljuju ili približavaju jedan drugome. Uticaj Doplerovog efekta se može najlakše primetiti kada pored vas prođe automobil ili voz koji trubi. Tada možete čuti promenu u visini tona tj frekvenciji kako on prolazi pored vas. Ovaj efekt se pojavljuje zato što kada se izvor zvuka približava on ispred sebe potiskuje talase zvuka i na taj način im povećava frekvenciju.
Duboki svemir, objekat dubokog svemira To je pojam koji obuhvata sve objekte koji se nalaze izvan Sunčevog sistema. Uglavnom ga upotrebljavaju amaterski astronomi za objekte kao što su magline i zvezdana jata.
Dvojna zvezda Sitem koji čine dve sastavnice-zvezde. Neke su optički dvojne, što znači da nisu zaista spregnute, nego da leže na dve susedne vizure i nama, sa Zemlje, izgleda da su bliske. Većina dvojnih zvezda su fizičke dvojne zvezde. One su dovoljno bliske da bi njihova kretanja bila pod uticajem zajedničke sile teže.