Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

 Rečnik "R"

 1-0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Č

R
Radio galaksije Vangalaksijski, veoma snažni radio izvori, koji obično leže u optički vidljivim galaksijama.
Radio zvezde Zvezde kod kojih se zračenje javlja u talasnim dužinama od nekoliko milimetara do oko 20 metara. Među njih ubrajamo: pulsare, neke promenljive i zvezde i neke rendgenske izvore.
Radiointer- ferometar  Sistem koji se sastoji od bar dva razmaknuta radio teleskopa električnim putem vezanim u jednu celinu. Daljina -baza- može da bude veoma velika. Na primer jedna od antena je bila u SAD, a druga u Rusiji.
Radio-teleskop Astronomski instrument predviđen za proučavanje nebeskih tela u oblasti radio-talasa. Sastoji se od skupa različitih instrumenata i aparata. Najvažniji deo mu je antena, obično metalno, parabolično ogledalo koje sakuplja radio-talase. Razdvojna moć zavisi od veličine ogledala.
Radijalna brzina  Karakteriše kretanje ka (negativna)  i od (pozitivna) posmatrača. Meri se pomoću Doplerove pojave. Ako su spektralne linije pomerene ka plavom delu, onda se to telo približava, a ako su pomerene ka crvenom, onda se udaljava.
Razdvojna moć teleskopa Sposobnost da razdvoji nebeska tela koja su veoma bliska.
Reflektor Vrsta teleskopa čiji je objektiv ogledalo. Postoje razne vrste, zavisno od toga gde je i kakav je okular: Gregorijev, Kasegrenov, Maksutovljev, Njutnov, Smitov itd.
Refraktor Vrsta teleskopa čiji je objektiv sistem sočiva. Postoje razne vrste, zavisno od toga gde je i kakav je okular: Galilejev, Keplerov, Kudeov itd.
Refleksijska maglina Refleksijska maglina je hladan međuzvezdani oblak gasa i prašine koji sjaji. Ovi oblaci sjaje zbog raspršenja svetlosti obližnje zvezde na česticama prašine iz oblaka. Raspršenje svetla zavisi od talasne dužine, pa se plavo svetlo više raspršuje od crvenog.
Rektascenzija Koordinata nebeskog ekvatorskog koordinatnog sistema; ugao u ekvatroskoj ravni koji se meri u direktnom smeru od gama tacke do deklinacijskog kruga nebeskog tela [deklinacija]. Direktan smer je smer suprotan od prividnog dnevnog obrtanja nebeske sfere. Rektascenzija se izražava u časovima, minutima i sekundama.
Rendgenski izvori (zvezde) Klasa nebeskih tela čiji je osnovni mehanizam zračenje u rendgenskoj oblasti. U vidljivoj oblasti im odgovaraju zvezdoliki objekti. Kompaktni pripadaju bliskim dvojnim sistemima, a prostrani - skupovima galaksija.
Rendgensko zračenje (zvezda) Elektromagnetsko zračenje čija je talasna dužina između 12 nm i 0.012 nm.
Revolucija

Okretanje nekog tela oko drugog.

Rotacija Obrtanje tela oko sopstvene ose.
RR Lyrae To su pulsirajuće promenjive zvezde koje pripadaju tzv. 2. Populaciji. Delimično ali ne i isključivo ih možemo naći u loptastim zvezdanim jatima. Ove zvezde su vrlo slične Cefeidama samo što su RR Lyrae za skoro 7 magnituda manje sjajne. Sve zvezde ovog tipa imaju jednaku apsolutnu magnitudu koja iznosi +0.5. Ovo svojstvo nam omogučava da zvezde ovog tipa koristimo kao indikatore udaljenosti. Period pulsiranja ovih zvezda se proteže od nekoliko sati do nekoliko dana i tipična promena intenziteta je između 0.2 i 2 magnitude. Spektralni tip ovih zvezda je A ili F.
RV Tauri To su pulsirajuće promenjive zvezde superdivovi spektralnog tipa F, G ili K. Promena intenziteta ovih zvezda je oko 4 magnitude sa periodom između 30 i 150 dana. Postoje neki pokazatelji koji govore da ove zvezde jako brzo gube svoju materiju pod uticajem zvezdanog vetra.