Sunčev sistem Galaksija Meteori Asteroidi Verovanja Zanimljivosti
Rečnik Vesti Arhiva Linkovi Download Kontakt

 Rečnik "O"

 1-0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Č

O
Okultacija Prelaz jednog nebeskog tela ispred drugog tako da ga ono  "skriva" od posmatrača.
Omega Centauri (NGC 5139) To je prilično svetlo loptasto zvezdano jato koje se nalazi u sazvežđu Kentaur. Prečnik mu je 620 s.g. i jedno je od najvećih loptastih jata. Udaljeno je 16 500 s.g. od Zemlje.
Opozicija Položaj spoljne planete u kome se ona zajedno sa Zemljom i Suncem nalazi u jednoj pravoj i to suprotno od Sunca. Tada je planeta najbliza Zemlji.
Ostatak supernove To je omotač materije koja se širi, a nastala je izbacivanjem spoljnih slojeva zvezde koja je eksplodirala kao supernova. Neke ostatke supernova možemo vizualno posmatrati dok ostale detektujemo po njihovom zračenju X ili radio zraka. Udarni talasi predhode omotaču izbačene materije i sudaraju se sa međuzvezdanom materijom i zagrejavaju je. Povratni udarni talas se kreće unazad i zagrejava materiju izbačenu eksplozijom supernove koja zbog toga emituje X zrake. Elektroni koji su ubrzani udarnim valovima emituju X zrake uzrokovane sinkrotronskom radijacijom. Izbačena materija se zaustavlja u grupama tako da zračenje koje emituje ne može formirati jednolik prsten. Jedan određen manji deo ostataka se ponaša na nešto drukčiji način. Ovde sinkrotronska radijacija dolazi iz omotača materije i tako je obasjava. Ova vrsta ostataka supernove se naziva  plerion.
Otvoreno zvezdano jato To je vrsta zvezdanih jata koje sadrži nekoliko stotina ili hiljada zvezda koje se protežu na području radijusa nekoliko svetlosnih godina. Otvorena zvezdana jata su relativno mlada i sadrže mnogo vrućih i jako sjajnih zvezda. Za razliku od loptastih jata otvorena se nalaze unutar diska naše galaksije.